sobota 1. decembra 2012

Pečená ryba pod zlatou perinkou s ružovou salsou


  Po dlhšej dobe som dostala chuť na rybacinu, aj keď prvotná voľba bola úplne iná. Našťastie som v obchode naďabila aj na inú rybu než pangas či treska (nič proti nim), a k tomu sa hneď pri nich na mňa usmievalo lístkové cesto, tak som to skombinovala so zeleninou a omáčkou a obed bol na svete. Aj keď je pravda, že mne chutila viac tá ryba  polovičiak sa zase nevedel dojesť ružovej salsy, ale koniec-koncov jedlo splnilo svoj cieľ, a to potešiť a naplniť nase žalúdky :)

Na 6 porcií budeme potrebovať:
 400 g lístkového cesta
600 g rybacieho filé (u nás morská šťuka)
koreniny (soľ-tej len málo, mleté čierne korenie, korenie na ryby)
olej
1a1/2 stredne veľkej cibule
3 strúčiky cesnaku
1 malý pohár čiernych olív
200 g syra feta
trochu masla
1 vajce a 1 lyžica mlieka na potretie


Na salsu si pripravíme:
 200 ml majonézy
80 ml kečupu
1 ČL extra pálivej chilli omáčky
1 PL whiskey alebo brandy
pol PL citrónovej šťavy alebo octu

  Rozmrazené cesto prekrojíme na dve nerovnako veľké časti. Veľkú časť rozvaľkáme natenko a vystelieme ním jemne vymastený menší plech. Husto popicháme vidličkou a dáme piecť pri 220°C na 10 minút. Ak je po upečení cesto nafúknuté, tak ho znovu husto popicháme a jemne zatlačíme nal, aby spľaslo.
  Rybacie filé rozmrazíme, potrieme z oboch strán všetkými koreninami a necháme v zakrytej miske stáť 30-40 min v chladničke. Potom ich položíme na upečený plát cesta a na každý kus dáme tenký plátok masla.
  Pokiaľ ešte filé odpočíva v chlade, osmažíme si na troche oleja najemno pokrájanú cibuľu a plátky cesnaku dosklovita, primiešame posekané olivy a ešte pár sekúnd všetko osmažíme. Plnku následne rovnomerne rozvrstvíme na rybacie filé, posypeme rozmrvenou fetou a celý plech zakryjeme druhou, menšou časťou vyvaľkaného cesta. Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom s mliekom a dáme piecť prvých 15 minút na 210°C, potom teplotu znížime na 160°C a dopekáme ďalších 10 minút.
  Rybu podávame s omáčkou salsa, ktorú si pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií a ich následným zachladením na pár minút.

2 komentáre:

  1. pod zlatou peřinkou se musela mít rize krásně :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. veru sa mala, ale ešte krásnejšie jej bolo v našich žalúdkoch :))

      Odstrániť