sobota 24. novembra 2012

Marcipánový závin

  

  Za prvú snežienku som si vybrala múčnik obsahujúci jednu z mojich najobľúbenejších chutí a vôní - (pravý) marcipán, ktorý som po prvýkrát - ako nádejná tortárka zahanbene priznávam - jedla len pred pár rokmi. Jeho chuť a konzistencia ponúkajú všestranné využitie, a keďže prišiel víkend a s ním otázka Čo sladké pre nás pripravím ?, tak som dlho neváhala a skúsila takúto poriadne aromatickú variantu inak všedného závinu.

 
Cesto:
320 g hladkej múky
1 prášok do pečiva
1 žĺtok
3 PL mlieka
2,5 PL medu
125 g zmäknutej Hery

Plnka:
200 g olúpaných mandlí
100 g kryštálového cukru
1 vajce
1 bielok
2,5 ČL mandľovej arómy
3 PL rumu
4 PL vody
za 1 veľkú hrsť hrozienok

   Preosejeme múku s kypriacim práškom a vymiesime so zvyškom surovín na jemné cesto, ktoré zabalíme do alobalu alebo mikroténu a dáme do chladničky na 40 minút. Potom ho rozvaľkáme medzi dvoma pečiacimi papiermi, horný papier odstránime a cesto naplníme plnkou. S pomocou dolného papiera cesto natesno zvinieme a s ním ho aj uložíme na hlboký plech, ktorý tým pádom nemusíme mastiť ani vysýpať múkou. Pečieme pri 180°C asi 15 minút, potom závin bohato potrieme maslom alebo Herou, a znova dáme piecť – asi 10 minút. Podávame mierne teplé.
  Na plnku dáme hrozienka na 10 minút do horúcej vody a potom scedíme. Mandle najpv usmažíme do bledohneda (2-3minúty) na rozpálenom oleji, ktorý siaha po úroveň mandlí. Po usmažení ich prepláchneme horúcou vodou, aby neboli tak mastné, osušíme kuchynskou utierkou a starostlivo rozmixujeme. Mandle spolu s hrozienkami zmiešame so zvyškom plnkových ingrediencií a dáme na pár minút do chladu “užrať".

Na konci ešte malý tip: na druhý, tretí deň dajte odkrojené pláty závinu pokojne zohriať na pár sekúnd do mikrovlnky, tá chuť bude neopísateľná, ako stvorená pre marcipánoholikov :)

9 komentárov:

  1. nuz, co napisat, zelam velmi vela sledovatelov tohto blogu a budem rada, ak sem budes pridavat aj videonavody ako ten na youtube, budu mat uspech.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. a...mohla by si sem pridat aj veci z pokecu, nech je to vsetko pokope

      Odstrániť
  2. ďakujem a nad videom pouvažujem :) tie pokecové recepty preberiem a "vyvolené" sem nahodím, to je jasné... ozaj a ty si nerozmýšľala nad vlastným food blogom?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ahoj Janka, tak som ku tebe nakukla.... prajem ti vela nasledovatelov, nech sa ti v blogovani dari... a ked nieco tak piiiiiiiiiiiis:)....zavin musi byt vyborny....marcipan milujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. díky Adi aj tebe! a ak budeš mať dakedy čas a chuť, skús a neoľutuješ :)

      Odstrániť
  4. ked ja neviem...ja sa citim nedostatocne povolana na to...mna by citalo asi 10 ludi:o)

    OdpovedaťOdstrániť